Zdroj: http://www.alesjecmen.cz/home/lednak-modrokridly | Vydáno: 22.5.2012 6:12 | Autor: Aleš Ječmeň

Ledňák modrokřídlý

Ledňák modrokřídlýLedňák modrokřídlý se vyskytuje na severu Austrálie a Nové Guinei. Má, stejně jako ostatní ledňáčci, velkou hlavu nesoucí dlouhý, silný zobák. Ocas je krátký, stejně tak i nohy s částečně srostlým třetím a čtvrtým prstem. Nemá prakticky žádný jazyk, zbyla z něj jen malá záklopka hrtanu sloužící při polykání. Samička je o něco větší než samec.

U ledňáka modrokřídlého se dá samec od samice odlišit podle rozdílného zbarvení rýdovacích per - samec je má tmavomodrá, zatímco samice červená.

Ve volné přírodě ho se vyskytuje v okolí potoků ve vlhkých nebo bažinatých lesnatých oblastech. Živí se malými obratlovci (žáby, malí ptáci a savci, ptačí vejce) i bezobratlými. Nestravitelné části vyvrhují ve formě vývržků.

Ledňák modrokřídlý žije v rodinných skupinách, které mají přibližně 8 členů. Základ tvoří rodičovský pár, kromě něj v ní najdeme potomky z předchozích let. Samec s mláďaty se podílí na stavbě hnízda, krmení samice i na obraně teritoria.

Hnízdí v dutinách stromů, dává přednost baobabům rodu Adausonia, případně si vybírá hnízda stromových všekazů.

Ledňáčci modrokřídlí vytvářejí celoživotní páry.

http://alesjecmen.cz/upload/zvirata/ptaci/IMG_5013podpis.jpg

 

 

http://alesjecmen.cz/upload/zvirata/ptaci/IMG_5306vineta_podpis.jpg

 

http://alesjecmen.cz/upload/zvirata/ptaci/IMG_5058podpis.jpg